558 341 586
603 825 226
ic@gotic.cz


Provozní doba IC:
Po-Pá8:00 - 16:00Říjen - Květen
So, svátky8:30 - 12:30Říjen - Květen
Po-Pá8:00 - 16:00Červen - Září
So8:30 - 14:30Červen - Září
Ne, Svátky8:30 - 12:30Červen - Září
So, Ne, SvátkyZAVŘENOProsinec - Leden
  • Gorolské turistické informační centrum
    Gorolské turistické informační centrum

    Srdečně zveme na tzv. „gorolské dny“, během kterých si můžete vyzkoušet některé z původních řemesel, dovědět se zajímavosti o výrobě regionálních produktů a seznámit se s gorolskými zvyky.

  • Mosty u Jablunkova
    Mosty u Jablunkova

    Mosty u Jablunkova najdete lehce – leží v nejvýchodnější části České republiky, v Moravskoslezském kraji, na trojmezí tří států – Česka, Polska a Slovenska. Jejich rozloha, kde žije přibližně 4.000 obyvatel, dosahuje 34 km2, celková délka obce je 8 km.

  • Turistický výšlap aneb „Z chaty na chatu”
    Turistický výšlap aneb „Z chaty na chatu”

    Blízké okolí Mostů u Jablunkova vyniká velkou koncentrací turistických chat. Najdete jich zde pět:

    Gírová - 4 km
    Kamenná chata - 6 km
    Severka - 5 km
    Skalka - 4 km
    Studeničný - 5 km
     
  • Výlet za historií a světovou raritou: Šance a Megoňky
    Výlet za historií a světovou raritou: Šance a Megoňky

    Vydejte se na výlet kolem česko-slovenské hranice a prohlédněte si zbytky starého opevnění Šance a najděte v kamenolomu Megoňky záhadné kamenné koule (gule).

  • Gorolszusem nad Mosty
    Gorolszusem nad Mosty

    Krásná příroda, kulinářské speciality místní kuchyně a aktivní odpočinek s celou rodinou. Sen nebo skutečnost? Navštivte Ski areál Mosty s celoročním provozem a najdete zde náročné atrakce s pořádnou dávkou adrenalinu i příjemnou zábavu.

  • Dovolená na kole
    Dovolená na kole

    Hornaté okolí Mostů u Jablunkova nabízí ideální podmínky pro výlety na trekingových a především na horských kolech. Nachází se zde síť značených cyklotras vedoucích až na vrcholky hor s chatami s dobrým občerstvením.

Za zázračně čisto čirou vodou

Snad pro každého žíznícího a unaveného turistu je malý pramínek tryskající ze země či krásná studánka s křišťálově čistou vodou opravdovým zázrakem. A mnozí poutníci i turisti jdoucí horami více dnů plánují svoji cestu právě tak, aby mohli každý den pravidelně doplnit své zásoby této čisté živé vody z čisté přírody. Jiní míří do horských údolí právě pro tuto chladivou a lahodnou vodu a jiný záměr v horách nemají, než se touto vodou občerstvit. Pojďme se tedy také vydat na výlet za studánkami, které se nacházejí v okolí našeho průsmyku.

Kolem Mostů u Jablunkova je mnoho pramenů a studánek. Pod vrcholem Gírová jsou hned čtyři významné a nesčetné množství malinkých. Podobně tomu je i na úbočích hory Skalka, která má tři významné studánky a nesčetné množství pramínků, které se stékají do potůčků a tvoří říčku Ošetnici a Šl´ahorův potok. Šl´ahorův potok se stéká s Kysucou, která teče do Váhu a ten do Dunaje, který ústí do Černého moře. Naopak Ošetnice teče do Lomňanky a ta do Olše, která končí v Odře a ta ústí do Baltského moře.

IMG 0353

Vezměme si to popořadě. Jako první se můžeme vydat směrem na Skalku, kde zanedlouho potom, co vyrazíme, narazíme na krásnou studánku Pod Kyčerou (Kyčera pod Skalkou). Tato studánka s lahodnou vodou se nachází poblíž hezké dřevěnice uprostřed smíšeného lesa. V blízkosti pramínku jsou také pastviny, kde se přes letní měsíce pásávají koně místního hospodáře. U studánky se můžete občerstvit lahodnou vodou a odpočinout si.
Kdybyste zamířili lesy víc severně a překročili hluboké lesy, naleznete uprostřed lesů pod velkým bukem studánku zvanou Baletka. Nachází se u malé lovecké chaty a je krásně udržovaná Lesy ČR a voda vtéká z kamenné studánky do dřevěného žlabu. Za starých časů právě nad ní tančily lesní žínky svůj vodní kouzelný balet u příchodu jara i pro uspání studánky na podzim.

Ještě dál směrem na Jablunkov naleznete na cyklostezce pramen pod Baletkou, který ukojí žízeň a občerství každého cyklisty, který po dlouhých hodinách šlapání dorazí do Mostů u Jablunkova a také mu dodá novou sílu, aby se mohl pustit hlouběji do hor či vyrazit na Slovensko. Samotná studánka je o něco výš, ale voda je svedená až k cestě a nic to neubírá na její lahodnosti. Pramen také dává pitnou vodu lidem žijícím v okolí této krásné studánky.

studánka Pod Kyčerou

Naše další cesta bude vést zpět do údolí a následně nahoru směrem na horu Gírová, kde přímo na turistické stezce najdeme studánku Nad Kubalankou. Tato krásná dřevem zakrytá studánka se nachází v sedle mezi horou Gírová a Studeničné a je zavřená, aby ji neznečišťovalo padající listí. Starají se o ni místní majitelé a je posilou pro každého turistu, který zdolá první stoupání na Studeničné a chystá se na další výstup na skály pod Gírovou či na samotný vrchol Gírové. A tak se můžete na chvíli posadit na slunnou stráň poblíž dřevěné chaloupky a užít si krásný horský den.

Když budete pokračovat dál po stezce, naleznete rozcestník Štipionka, kde je značena studánka Gírová, která se nachází uprostřed lesů a okouzlená je atmosférou samotné hory. Okolní balvany a les působí, jakoby pramen tryskal ze samotného srdce této majestátné a tajemstvím zahalené hory, kterou dle pověsti obydlovaly čarodějnice, zbojníci a dokonce tady rejdili čerti. Proto dlouho nerušte tuto tajemnou atmosféru a zanechte studánku v naprosté čistotě a vydejte se zpátky a dál po stezce kde naleznete studánku U Gírové, což je nenápadný pramen s lahodnou vodou neodvratně patřící ke Gírové a taktéž jakoby zbudovaný tajemností samotné Gírové.

Jenom malinko dál naleznete nenápadný pramen Na Samotě, jako by mladší sestru předchozího pramene a nezvratný sourozenec všech pramínku na Gírové. Ovšem zde se dobře napijte a doplňte zásoby vody, protože další pramen naleznete až za hranicemi Mostů u Jablunkova, tedy studánka pod Komorovským Grúněm. Což je mohutný pramen, který vytváří velkou zásobu kvalitní pitné vody a občerství každého příchozího. 

Luderská Jeskyňě

Naším předposledním pramenem je pramen Na Durajce, který se nachází již v samotném srdci vsi Hrčava a dle místních zde je velmi dobrá voda. Ovšem pramínek je skutečně jen pramínek a jak se říká, tak skutečně dobrých věci je málo, tak to platí i o téhle vodě. Ovšem náš poslední pramen, je ze všech nejvýjimečnější a je chráněn kapličkou s pannou Marii a zdobený spoustou květin, to proto, že se říká, že voda je léčivá. Tato studánka, která nese své majestátné jméno Lurdská Jeskyně, je velmi krásná celá kamenná a její voda je velmi lahodná. Je to pravý a nefalšovaný poklad vsi Hrčava i celého trojmezí.

Dalším pramenem v okolí a zároveň naším nejvýchodnějším pramenem je Prameniště v Bukovci a i když je velmi krásný tak na naší cestě neleží.

Ale mým oblíbeným pramenem je líbezný pramínek, kolem něhož tančí dryády s lesními mužíky a je schovaný hluboko v lesích a ví o něm jen málokdo. A najde ho jen ten, kdo má hodně odvahy, trpělivosti a srdce spjaté s přírodou. A proto se musíte vydat za tímto pramenem sami a nechat si radit vlastním srdcem. Tak neváhejte a přijďte i vy si prohlédnout naše líbezné pramínky Jablunkovského Průsmyku a trojmezí.

Fotogalerie

Neznáme se? Poznejme se!
Dny s řemeslem v dřevěnce
Prázdninové čtvrtky v dřevěnce
home photo other en
Více fotografií