558 341 586
603 825 226
ic@gotic.cz


Provozní doba IC:
Po-Pá8:00 - 16:00Říjen - Květen
So, svátky8:30 - 12:30Říjen - Květen
Po-Pá8:00 - 16:00Červen - Září
So8:30 - 14:30Červen - Září
Ne, Svátky8:30 - 12:30Červen - Září
So, Ne, SvátkyZAVŘENOProsinec - Leden
  • Gorolské turistické informační centrum
    Gorolské turistické informační centrum

    Srdečně zveme na tzv. „gorolské dny“, během kterých si můžete vyzkoušet některé z původních řemesel, dovědět se zajímavosti o výrobě regionálních produktů a seznámit se s gorolskými zvyky.

  • Mosty u Jablunkova
    Mosty u Jablunkova

    Mosty u Jablunkova najdete lehce – leží v nejvýchodnější části České republiky, v Moravskoslezském kraji, na trojmezí tří států – Česka, Polska a Slovenska. Jejich rozloha, kde žije přibližně 4.000 obyvatel, dosahuje 34 km2, celková délka obce je 8 km.

  • Turistický výšlap aneb „Z chaty na chatu”
    Turistický výšlap aneb „Z chaty na chatu”

    Blízké okolí Mostů u Jablunkova vyniká velkou koncentrací turistických chat. Najdete jich zde pět:

    Gírová - 4 km
    Kamenná chata - 6 km
    Severka - 5 km
    Skalka - 4 km
    Studeničný - 5 km
     
  • Výlet za historií a světovou raritou: Šance a Megoňky
    Výlet za historií a světovou raritou: Šance a Megoňky

    Vydejte se na výlet kolem česko-slovenské hranice a prohlédněte si zbytky starého opevnění Šance a najděte v kamenolomu Megoňky záhadné kamenné koule (gule).

  • Gorolszusem nad Mosty
    Gorolszusem nad Mosty

    Krásná příroda, kulinářské speciality místní kuchyně a aktivní odpočinek s celou rodinou. Sen nebo skutečnost? Navštivte Ski areál Mosty s celoročním provozem a najdete zde náročné atrakce s pořádnou dávkou adrenalinu i příjemnou zábavu.

  • Dovolená na kole
    Dovolená na kole

    Hornaté okolí Mostů u Jablunkova nabízí ideální podmínky pro výlety na trekingových a především na horských kolech. Nachází se zde síť značených cyklotras vedoucích až na vrcholky hor s chatami s dobrým občerstvením.

Trojmezí - radost poznávat

GOTIC, příspěvková organizace získala dotaci z prostředků Fondu mikroprojektů Euroregionu Těšínské Slezsko - Śląsk Cieszyński programu Interreg V-A 2014-2020 ČR-Polsko na projekt „Trojmezí - radost poznávat", registrační číslo: CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_010/0000400,  ve výši 12615 EUR. Partnerem  projektu je Gminny Ośrodek Kultury, Promocji, Informacji Turystycznej i Biblioteka Publiczna w Istebnej.

Projekt je zaměřen především na propagační aktivity, společně s polským partnerem bude realizováno a vydáno:

  • Mapy trojmezí – vydání tištěných (4000ks), nástěnných (30 ks) a venkovních map (2 ks) regionu trojmezí
  • „Hrej si a poznávej“ - leták pro děti s popisem atraktivit zábavnou formou - zábavné úkoly, veselé kresby, dvě jazykové mutace CZ a PL (3000 ks)
  • Večery s cestovatelem a výstava Trojmezí radost poznávat – realizace česko-polské výstavy fotografií mapující příhraniční region, výstava bude 1 měsíc instalována na Istebne, 1 měsíc v Mostech u Jablunkova. V rámci výstavy se uskuteční besedy s cestovatelem.
  • Poznávací cesta – dvoudenní cesta pracovníků GOK a GOTIC do euroregionu Praděd pro získání inspirace
  • Konference „Cestovní ruch a propagace jako příležitosti budoucího rozvoje“. Určeno zástupcům informačních center, provozovatelům zařízení cestovního ruchu a všem, kteří se chtějí dozvědět něco nového o úspěšných produktech cestovního ruchu v česko-polském pohraničí
  • Hra QUEST – nový typ propagačního materiálu (5000ks), který bude navázán na hru pro veřejnost, během které budou putovat po okolí, plnit úkoly a získávat ukryté razítko.
  • Blogeři na Trojmezí – organizace poznávacích cest pro blogery z polské strany s cílem seznámit je s kulturou a běžným životem navštívených míst na české i polské straně regionu. Blogeři budou prezentovat své zážitky z cestování regionem.
  • Leták Olše-Olza (2000ks) – představení regionu v návaznosti na symbol regionu – řeku Olši a atraktivní stezku k pramenům řeky, kterou bude v rámci projektu realizovat polský partner.
  • Turistický průvodce česko-polsko-slovenským příhraničním regionem – 4000 ks v české verzi


Doba realizace projektu: říjen 2016 – leden 2018.

Náklady projektu: dotace je ve výši 85 % = 12615 EUR, celkové náklady 14841,50 EUR.

Realizace aktivit

Hrej si a poznávej
V rámci projektu "Trojmezí - radost poznávat", registrační číslo: CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_010/0000400 vydalo IC v Mostech u Jablunkova a IC na Istebne společný leták s názvem "Hrej si a poznávej". V obou informačních centrech je k dostání v české a polské jazykové mutaci. Leták  „Hrej si a poznávej“ je určen především dětem. S jeho pomocí poznávají atraktivity v Mostech u Jablunkova a na Istebné a ještě se při tom příjemně pobaví. V prospektu totiž najdou spoustu zajímavých her, rébusů, úkolů a omalovánek a přidali jsme také něco navíc! Kdo si udělá výlet na Trojmezí a nezapomene si vzít tento prospekt s sebou, může získat odměnu! Jak na to? Vyfoťte se na Trojmezí s dítětem a letáčkem v ruce a fotku pak umístěte na FB IC Mosty nebo IC Istebna. Pak se už stačí jen zastavit do jednoho z těchto dvou IC pro malou odměnu.
Leták je také ke stažení zde:
CZ jazyková mutace
PL jazyková mutace


Mapa Trojmezí
V rámci projektu "Trojmezí - radost poznávat", registrační číslo: CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_010/0000400 vydalo informační centrum v Mostech u Jablunkova společně s informačním centrem na Istebne mapu česko-polsko-slovenského Trojmezí v měřítku 1:80000. Navíc se nechaly vyrobit 2 venkovní tabule s touto mapou a také nástěnná verze mapy. Mapa obsahuje přehledné popisy atraktivit na české, polské i slovenské straně regionu společně a tímto je velmi atraktivní pro turisty a návštěvníky regionu. Tištěnou mapu Trojmezí mohou turisté obdržet v infocentrech v Mostech u Jablunkova, Istebne apod.
Můžete si ji také stáhnout zde: 1.strana mapy, 2. strana mapy

Trojmezí - radost poznávat
Gotic, příspěvková organizace spolu s partnerem projektu Gminny Ośrodek Kultury, Promocji, Informacji Turystycznej i Biblioteka Publiczna w Istebnej uspořádali společnou putovní výstavu fotografií s názvem "Trojmezí - radost poznávat", která se uskutečnila v květnu a červnu.

Nejdříve byla výstava od 5. 5. do 30. 5. 2017 instalována na Istebne v GOKu, a pak od 1. 6. do 30. 6. 2017 v Dřevěnce na Fojtství v Mostech.

Vernisáž výstavy proběhla „nadvakrát“ – na Istebne 5. 5. v 16.30 a v Mostech 1. 6. v 16.30.

Výstava byla tvořena dvěmi částmi.
Polský partner připravil dílčí část výstavy s názvem „Známé a neznámé atraktivity Trojmezí“ a český partner dílčí část výstavy „Těšínské Beskydy v pohybu“.
Region Trojmezí tak byl zajímavým způsobem prezentován ze dvou úhlů pohledu a pro návštěvníky se stal jistě velmi atraktivní.

Beskydy v pohybu zachytili a na výstavě je prezentovali: Michal Popieluch (středoškolský pedagog polygrafie, nezávislý fotograf), Jan Smékal (profesionální fotograf, novinář iDnes.cz, Týdeník 5+2 dny), Vladimír Pryček (nezávislý fotograf, ArtCollegium Frýdek-Místek) a studenti polygrafie Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně.
Známe a neznámé atraktivity Trojmezí pak bylo možno obdivovat prostřednictvím fotografií Jacka Kohuta, Michała Kuźmy z Polska.

Na obou vernisážích byl připraven kulturní program, občerstvení i povídání s autory fotografií.

Beseda s cestovatelem
Gotic, příspěvková organizace spolu s partnerem projektu Gminny Ośrodek Kultury, Promocji, Informacji Turystycznej i Biblioteka Publiczna w Istebnej v rámci společného projektu "Trojmezí - radost poznávat" uspořádali dvě besedy s cestovatelem, o které byla doplněna společná putovní výstavu fotografií s názvem "Trojmezí - radost poznávat".
První beseda se konala v květnu na Istebne a druhá v červnu v Mostech u Jablunkova.

Beseda s cestovatel na Istebne se konala 16. 5. v 16:00 a účastníci se dozvěděli mnoho zajímavého o Islandu od Piotra Trybalskiego a prohlédli si krásné fotografie z míst, která cestovatel navštívil.

V Mostech u Jablunkova proběhla beseda s Michalem Popieluchem, mj. jedním z autorů zmiňované výstavy. Konala se v úterý 20. 6. v 16:30 v Dřevěnce na Fojtství a návštěvníci se během ní dozvěděli nejen cestovatelské zajímavosti, ale hlavně dostali rady a tipy, jak správně na svých cestách fotit, aby vaše fotky měly šmrnc!

Konference cestovního ruchu
Dne 28.6.2017 se na Istebne v Hotelu Złoty Groń konala konference cestonvího ruchu s názvem "Cestovní ruch a propagace jako příležitost budoucího rozvoje". Konferenci společně připravili: Gotic, příspěvková organizace spolu s partnerem projektu Gminny Ośrodek Kultury, Promocji, Informacji Turystycznej i Biblioteka Publiczna w Istebnej. Přednášející z Polska a Česka seznámili veřejnost s různými marketingovými nástroji jak propagovat a rozvíjet cestovní ruch.
Po konferecni následoval program v lanovém centru "Base Camp" na Istebne, kde si zájemci mohli vyzkoušet lezení na horolezecké stěně a na lanové dráze.


Blogeři na Trojmezí
Na konci září náš region navštívily 2 rodiny blogerů s dětmi z Polska. Rodinky navštívili a vyzkoušeli si různé atraktivity na české i polské straně našeho regionu a také si pochutnali na našich místních specialitách.
Na české straně regionu navštívili například: pohádkovou stezku "Cestujeme po Evropě" naproti Skiarálu Kempaland v Bukovci, Mariánské náměstí v Jablunkově, URSUS zážitkové centrum v Dolní Lomné, Dřevěnku na Fojtství v Mostech u Jablunkova, vyzkoušeli si atrakce ve Ski areálu v Mostech u Jablunkova a zavítali také na Hrčavu a na Trojmezí.
Co pěkného o našem regionu napsali si můžete přečíst na jejich stránkách: www.podrozehani.plwww.odjechani.com.

Poznávací cesta – Study tour
Ve dnech 25.4.-26.4.2017 se 8 pracovníků informačních centrer z Mostů u Jablunkova (GOTIC) a z Istebne (GOK) společně účastnili poznávací cesty – Study tour za účelem seznámení se s metodami propagace, jaké používají v jiných regionech na česko - polské hranici. Účelem pracovní poznávací cesty bylo také inspirovat se, jak na několika místech fungují a jak vznikaly různé typy hledačet – questingové trasy. Dvě nové questingové trasy posléze také vznikly v našem regionu (v Mostech u Jablunkova a na Istebne). Pracovníci navštívili například questingovou trasu na česko-polské hranici kolem meandrů řeky Odry, plnili úkoly na téměř dvou a půl hodinové trase. Ve Studénce si naopak prošli kratší, tří čtvrtě hodinový okruh.


Quest Mosty u Jablunkova – Poznej minulost a najdi poklad

Gorolské turistické informační centrum v Mostech u Jablunkova společně s informačním centrem z Istebne vytvořili dvě questingové hledačky - cesty za pokladem. Jednu najdete v Mostech u Jablunkova, druhou na Istebne. Vedou od jednoho zajímavého místa k druhému a k ukrytému pokladu!
Ten, kdo ji bude chtít absolvovat, získá v IC v Mostech u Jablunkova základní letáček, popř. si ho stáhne tady na těchto stránkách, a vyrazí do terénu. Bude procházet obcí a poznávat různá zajímavá místa. Trasa hledačky není v terénu nijak značena, hledači pokladů si ji musí sami najít podle informací v letáčku. Pro lepší zábavu při hledání je text veršovaný a nese v sobě různá vodítka, hádanky a šifry. Hledači je musí během své cesty rozluštit, aby se dostali až k pokladu.
Úspěšné absolvování je pro zdatné hledače a luštitele hádanek a úkolů! Jejich řešení zapisujte do připravených políček v letáčku. Nakonec písmena a čísla v barevných políčkách přepište na zadní stranu letáku: získáte HESLO a KÓD pro nalezení pokladu, malá čísílka napoví, na kterou pozici.
Se schránkami a razítky pracujte prosím opatrně, neničte je, aby i ti, kteří přijdou po vás, měli radost z hledání skrýší. Z pokladu si vyberte jeden dárek a ostatní nechejte pro další hledače. Děkujeme, přejeme hodně štěstí a hlavně dobrou zábavu!

Začátek trasy:
Orientujte se podle kostela v centru obce. Postavte se k němu čelem a začátek je 100 m vpravo: 49°31'39.761"N, 18°45'14.927"E

Letáček:
zdarma je k dostání v informačním centru v Mostech u Jablunkova. Lze si ho i stáhnout a vytisknout zde:
Quest Mosty u Jablunkova
Quest Istebna

     

Leták Olše-Olza
Gorolské turistické informační centrum v Mostech u Jablunkova společně s informačním centrem z Istebne společně vydali leták „Olše-Olza“ o řece Olze/Olši s vyznačením nové trasy naučné stezky „Pramen Olše“. Pěší turisté i cyklisté v něm najdou také několik zajímavých tipů na výlety na české i polské straně regionu. Leták v tištěné podobě v české i polské jazykové mutaci je k dostání v IC v Mostech u Jablunkova nebo v IC na Istebne, případně si jej můžete stáhnout a vytisknout zde:
Olše-Olza (CZ mutace)
Olza-Olše (PL mutace)

     

Průvodce Trojmezí
Gorolské turistické informační centrum v Mostech u Jablunkova společně s informačním centrem z Istebne připravili nového turistického průvodce Trojmezí - radost poznávat. Pro návštěvníky regionu jsme dali dohromady ty nejzajímavější tipy na výlety ve třech státech, které určitě stojí za to absolvovat.
Průvodce je rozdělen na dvě části, z nichž první část obsahuje náměty pro jednodenní výlety, ve druhé části je k dispozici přehledná databáze všech zajímavých míst v okolí trojmezí se stručnými popisy. Díky ní si můžete své výlety dále doplňovat či obměňovat.
Průvodce je zdarma k dispozici v informačních centrech v Mostech u Jablunkova a na Istebne v české i polské jazykové mutaci nebo si ho můžete stáhnout a vytisknout zde:
CZ mutace průvodce
PL mutace průvodce

     

 

Fotogalerie

Neznáme se? Poznejme se!
Dny s řemeslem v dřevěnce
Prázdninové čtvrtky v dřevěnce
home photo other en
Více fotografií