558 341 586
603 825 226
ic@gotic.cz


Provozní doba IC:
Po-Pá8:00 - 16:00Říjen - Květen
So, svátky8:30 - 12:30Říjen - Květen
Po-Pá8:00 - 16:00Červen - Září
So8:30 - 14:30Červen - Září
Ne, Svátky8:30 - 12:30Červen - Září
So, Ne, SvátkyZAVŘENOProsinec - Leden
  • Gorolské turistické informační centrum
    Gorolské turistické informační centrum

    Srdečně zveme na tzv. „gorolské dny“, během kterých si můžete vyzkoušet některé z původních řemesel, dovědět se zajímavosti o výrobě regionálních produktů a seznámit se s gorolskými zvyky.

  • Mosty u Jablunkova
    Mosty u Jablunkova

    Mosty u Jablunkova najdete lehce – leží v nejvýchodnější části České republiky, v Moravskoslezském kraji, na trojmezí tří států – Česka, Polska a Slovenska. Jejich rozloha, kde žije přibližně 4.000 obyvatel, dosahuje 34 km2, celková délka obce je 8 km.

  • Turistický výšlap aneb „Z chaty na chatu”
    Turistický výšlap aneb „Z chaty na chatu”

    Blízké okolí Mostů u Jablunkova vyniká velkou koncentrací turistických chat. Najdete jich zde pět:

    Gírová - 4 km
    Kamenná chata - 6 km
    Severka - 5 km
    Skalka - 4 km
    Studeničný - 5 km
     
  • Výlet za historií a světovou raritou: Šance a Megoňky
    Výlet za historií a světovou raritou: Šance a Megoňky

    Vydejte se na výlet kolem česko-slovenské hranice a prohlédněte si zbytky starého opevnění Šance a najděte v kamenolomu Megoňky záhadné kamenné koule (gule).

  • Gorolszusem nad Mosty
    Gorolszusem nad Mosty

    Krásná příroda, kulinářské speciality místní kuchyně a aktivní odpočinek s celou rodinou. Sen nebo skutečnost? Navštivte Ski areál Mosty s celoročním provozem a najdete zde náročné atrakce s pořádnou dávkou adrenalinu i příjemnou zábavu.

  • Dovolená na kole
    Dovolená na kole

    Hornaté okolí Mostů u Jablunkova nabízí ideální podmínky pro výlety na trekingových a především na horských kolech. Nachází se zde síť značených cyklotras vedoucích až na vrcholky hor s chatami s dobrým občerstvením.

ŠANCEFEST – zábavně k poznání historie Velké šance

GOTIC, příspěvková organizace získala dotaci z prostředků Moravskoslezského kraje, programu „Program podpory aktivit v oblasti kultury v Moravskoslezském kraji na rok 2024“ na projekt „ŠANCEFEST – zábavně k poznání historie Velké šance“ 00747/2024/KPP ve výši 300 000 Kč.

Cílem projektu je příprava a realizace celodenní kulturní a historické akce pro veřejnost v jedinečném prostředí kulturní památky Velká šance z 17. st. Akce s názvem Šancefest proběhne dne 17. 8. 2024 a přiblíží vojenskou historii památky, kulturní dědictví, tradice, řemesla, gastronomii a bude prezentovat regionální umělce.

Aktivity projektu:

  • Historický program - představí vojenský význam kulturní památky prostřednictvím ukázek vojáků a vybranců s dobovou výstrojí a výzbrojí. Ti předvedou život v posádce Velká šance v 17.-19. st., ukázky střelby z mušket a děla, souboje. Vše bude doplněno ozvučeným výkladem pro veřejnost, dobovou muzikou aj.
  • Putování vybranců z Velké na Starou šanci - - akce je inovativním prvkem festivalu. Vybranci byli takto pojmenování dle nařízení kněžny Alžběty Lukrécie VYBRAT do služby na šancích každého 6. poddaného z okolních vesnic. Postupně se z vybranců staly samostatné vojenské jednotky. 22. června se uskuteční akce pro širokou veřejnost navazující na povinnosti vybranců. Jednou z nich byl i pohyb mezi ostatními pevnostmi opevnění. Veřejnost bude putovat na 4 km vzdálenou Starou šanci, cestou narazí na historické vojenské hlídky, bude plnit úkoly, dovídat se zajímavosti. Součásti bude např. ukázka střelby z muškety nebo děla. Program „Putování vybranců“ přispěje k propagaci hlavního eventu Šancefestu.
  • Program pro děti - zajištění zábavného programu formou her odrážejících historii a formou interaktivních her ze dřeva, kovu, kamení, bavlny atd. zaměstnávající všechny smysly.
  • Kulturní program - zajištění moderátora, vystoupení umělců, kterým vyvrcholí celodenní akce plná historie, regionálních specialit a tradic. Vystoupení umělců vytvoří příjemnou atmosféru, zastoupení budu také umělci z MS kraje, pro něž to bude příležitost prezentovat se. Součástí je řemeslný jarmark reg. produktů a řemesel z MS kraje.
  • Technické zajištění akce - pronájmy vybavení, např. pódium, elektrocentrála a rozvody, mobilní toalety, stany, stánky, sezení aj. (pro diváky, ukázky řemesel a gastronomie, jarmark). Zajištění ozvučení, osvětlení akce, bezpečnostní služby, technické a organizační služby aj.
  • Propagace akce a publicita projektu - informování o realizaci akce a projektu na webu, FB, ve zpravodaji, během konání akce aj. Zajištění povinné publicity na webu žadatele, FB, plakátech aj., zprac. tiskové zprávy. Pro zajištění propagace budou zpracovány plakáty, pozvánky, zajištěna placená propagace v médiích aj.

 

Doba realizace projektu: leden 2024 - prosinec 2024

Náklady projektu: Celkové náklady jsou 600 000 Kč, dotace je ve výši 300 000 Kč.

Tisková zpráva:

 

 

logo msk

logo sancefest 2024 web

Fotogalerie

Neznáme se? Poznejme se!
Dny s řemeslem v dřevěnce
Prázdninové čtvrtky v dřevěnce
home photo other en
Více fotografií